Hyppää pääsisältöön
Tarjouskorisi: » Avaa

C-paloluokan kaapelit parantavat paloturvallisuutta hätäuloskäynneillä ja lääkintätiloissa

24.9.2019

Tänä vuonna olemme täydentäneet kaapelivalikoimaamme C-paloluokan kaapeleilla, jotka soveltuvat vaativimpiinkin sisäasennuskohteisiin, kuten hätäpoistumisteille ja lääkintätiloihin. Valikoimaan saapuu nyt myös uusi sisä-/ulkokaapeli FZMSU, jonka CPR-paloluokka on Cca – s1a, d0, a1.

CPR- eli rakennustuoteasetus parantaa paloturvallisuutta

Heinäkuusta 2017 lähtien EU:n alueella on ollut voimassa CPR- eli rakennustuoteasetus, joka pyrkii parantamaan rakennusmateriaalien paloturvallisuutta. Asetuksen myötä rakennuksiin asennettaviksi tarkoitetut kaapelit on luokiteltu ja niiden pakkaukset merkitty kaapelin palo-ominaisuuksiensa mukaan. Luokittelujärjestelmä on sama jokaisessa EU-maassa, mutta jokainen maa määrittelee itse, millaista turvallisuustasoa erilaiset rakennusprojektit vaativat. Suomessa vaatimustason määrittää Ympäristöministeriö, joka noudattaa sisäkaapeleiden luokitukset määrittelevää SFS 6000 -standardia.

CPR-asetuksen mukaan tuotteet luokitellaan luokkiin A, B1, B2, C, D, E ja F: A on korkein luokitus, ja se tarkoittaa että tuote ei osallistu paloon, ja alimmalla luokalla F ei ole palokäyttäytymisvaatimuksia. Suomessa suurin osa rakennuksiin asennettavista kaapeleista on E- tai D-luokan sisä- tai sisä-/ulkokaapeleita. Ulkokaapeleita, joiden luokka on F, saa tuoda 5 metriä rakennuksen sisään. Erittäin vaativiin asennuskohteisiin asennettavien kaapeleiden tulee olla luokan C (tarkemmin sanottuna luokan Cca-s1,d1,a2) kaapeleita.

C-luokkaa tarvitaan erityisesti kahdessa tapauksessa:

Hätäpoistumisteille asennettavien kaapeleiden tulee olla luokan C (tarkemmin sanottuna luokan Cca-s1,d1,a2) kaapeleita. Hätäpoistumisteille asennettavat kaapelit voivat kuitenkin olla luokan E kaapeleita, jos kaapelit on suojattu vähintään palonkestävyysluokan EI 30 mukaisesti palamattomista tai lähes palamattomista rakennnustarvikkeista (luokka A2-s1,d0) tehdyllä rakenteella. Lisäksi ko. tiloissa voidaan käyttää tilaan liittyvien laitteiden sähköistykseen ja ohjaukseen luokan E kaapeleita normaalisti (SFS 6000-4-42 kohta 422.2 Uloskäytäviä koskevat vaatimukset).

Toinen C-luokan kaapeleita vaativa kohde ovat lääkintätilat. Lääkintätiloilla tarkoitetaan tiloja, joissa potilaita tutkitaan, hoidetaan ja valvotaan esimerkiksi sähkökäyttöisten lääkintälaitteiden avulla – tällaisessa tilassa ongelma kaapelin toiminnassa voi vaarantaa potilasturvallisuuden. Lääkintätiloissa tuleekin olla aina C-luokan kaapelit. 

Asennuskohteiden vaativuuden vuoksi C-luokan saavuttanut kaapeli käy läpi vaativan testaus- ja auditointiprosessin, jossa arvioidaan sen ominaisuuksia palon aikana. C-luokan kaapeleista saa vapautua palon aikana vain rajallinen määrä savua, happoa, syövyttäviä palokaasuja tai palavia pisaroita ja partikkeleita. Tarkemmin kaapelin ominaisuuksista palon aikana kertovat lisäluokat, jotka löytyvät kaapelin CPR-luokan (esimerkiksi Cca) lopusta.

C-paloluokan FZMSU-kaapelin kuiva rakenne helpottaa asennusta sisätiloissa 

Uutuutena Nestorin valikoimaan tänä syksynä tulee yleiskäyttöinen sisä-/ulkokaapeli FZMSU, jonka CPR-paloluokka on Cca – s1a, d0, a1.

FZMSU:n rakenne on metalliton ja kokonaan kuiva. Kuivan rakenteen vuoksi kaapeli on helppo ja siisti asentaa sisätiloissakin. FZMSU on saatavilla 12-96 kuidulla.

Luokitus Cca -s1a,d0,a1 kertoo seuraavaa kaapelin ominaisuuksista palon aikana:

  • s1: Palon aikana kaapelista vapautuu erittäin rajallinen määrä savua.
  • d0: Kaapelista ei putoa palavia pisaroita tai partikkeleita palon aikana.
  • a1: Kaapelista vapautuu erittäin rajallinen määrä happoja ja syövyttäviä palokaasuja palon aikana.

FZMSU fibre optic cableFZMSU

Lue lisää FZMSU:sta sen tuotesivulta! 

FTMSU myös valikoimassa C-luokan kaapelina

Valikoimastamme löytyy myös uudistettu versio FTMSU-kaapelista: uudistetun version paloluokka on Cca -s1b,d0,a1. Pienikokoinen ja helposti käsiteltävä FTMSU soveltuu sekä ulko- että sisäasennukseen, ja se on suosittu valinta huoneistokaapelointeihin. Myös aiempi versio, jonka paloluokka on Dca -s2,d2,a2, pysyy valikoimassamme.

FTMSU fibre optic cableFTMSU

Lue lisää FTMSU:sta sen tuotesivulta!

Olemme kirjoittaneet CPR-paloluokista myös aiemmin blogissa: 

Rakennustuoteasetus (CPR) parantaa kaapeleiden paloturvallisuutta (juttu vuodelta 2017) 

CPR:n lyhyt oppimäärä (juttu vuodelta 2018) 

Uusimmat blogipostaukset