Hyppää pääsisältöön
Tarjouskorisi: » Avaa

Taajamien valokaapelointi

Kun optisia liityntäverkkoja rakennetaan erilaisiin taajamiin, on rakentamisessa aivan eri tavalla haasteita kuin rakennettaessa kaapeliverkkoja taajamien ulkopuolelle.

Haasteita varsinaisissa kuntakeskuksissa ja taajamien pientaloalueilla ovat esimerkiksi:

 • vapaita kaapeliputkia ei ole saatavilla lainkaan tai niitä ei voi vuokrata kohtuulliseen hintaan
 • katujen, kiinteistöliittymien ja erilaisten piha-alueiden alituksia on paljon
 • katujen vierustoilla on paljon aikaisemmin rakennettua infraa josta useissa tapauksissa ei ole saatavissa kattavia tietoja
 • katualueet ovat usein varsin ahtaat
 • kaapeloinnit joudutaan rakentamaan katujen molemmille puolille
 • rakennuskanta voi muuttua vuosien varrella
 • tilaajamääriä on suunnitteluvaiheessa vaikea arvioida useiksi vuosiksi eteenpäin

Mikrokanavaputkien asennusta omakotitaloalueella

Koska optisen liityntäverkon suunnittelussa ja rakentamisessa pyritään siihen, että verkkoon voidaan liittää niin nykyiset kuin uudet tilaajat vuosia eteenpäin ja niin, että muutoksia ja lisäyksiä tehtäessä katualueita tarvitsee aukaista mahdollisimman vähän, on verkkojen suunnittelu avainasemassa onnistuneen verkon toteutuksessa.  Ratkaisuja taajamien valokaapeliverkkojen toteutukseen runkokaapelointien osalta ovat:

 1. Suoraan maahan asennettavat kaapelit riittävillä kuitumäärillä kattamaan alueen kaikki kiinteistöt.
 2. Suoraan maahan asennettavat kaapelit ja putkitus laitetilasta lähtien jakamoiden väleille.
 3. Kanavaputkitus ja putkiin puhallettavat/vedettävät kanavakaapelit.
 4. Koko alueen kattava mikrokanavaverkko mikrokaapeleineen.

Talokaapeloinnin osalta ratkaisut riippuvat runkokaapeloinnin toteutuksesta. Jotta niin nykyiset kuin tulevat tilaajat voidaan liittää verkkoon mahdollisimman joustavasti ja helposti ilman katualueiden ylimääräisiä aukaisuja, ratkaisuja ovat:

 1. Runkokaapeleiden asentamisen yhteydessä asennetaan talokaapelit tiedossa oleville tilaajille. Myöhemmin verkkoon liittyville tilaajille kaapeloinnit toteutetaan tonttien rajoille saakka käyttäen jakamoiden väleille asennettuja kaapeliputkia.
 2. Runkokaapeleiden asentamisen yhteydessä asennetaan talokaapelit kaikille alueen kiinteistöille. Niille kiinteistöille, jotka eivät liity verkkoon rakennusvaiheessa, viedään tonteille kaapeliniput odottamaan mahdollista käyttöä.
 3. Kiinteistöille asennetaan mikrokanavat joihin kaapelit puhalletaan tai me voidaan puhaltaa myöhemmin kun tilaaja haluaa liittyä verkkoon. Kiinteistökohtaiset mikrokanavat voidaan asentaa jakamoiden ja kiinteistöjen väleille tai ne voidaan haaroittaa mikrokanavistosta jakamoiden väleillä.

Nestor Cables on ollut mukana monissa erilaisissa taajamien valokaapelointiprojekteissa, joissa verkko on toteutettu kaikilla mainituilla ratkaisuilla. Näiden kokemusten pohjalta Nestor Cables on kehittänyt taajamien valokaapelointeihin mahdollisimman selkeät ratkaisut, jotka perustuvat joko perinteisiin kanava- ja maakaapeleihin tai mikrokanavatekniikkaan.

Taajamien valokaapelointi on yksi Nestor Cablesin tuotekonsepteista.

Tutustu eri sovellusalueiden tuotekonsepteihin.