Toimitusjohtajan syysterveiset

ti lokak. 03 09:00:00 2023

Nestorin toimintavuosi on ollut hyvä ja toimitukset varsinkin ensimmäisen vuosipuoliskon aikana ovat olleet korkealla tasolla. Olemme hakeneet kasvua myös vientimarkkinoilta, muun muassa Saksasta. Viime viikolla olimme messuilemassa Englannissa, jossa valokuituverkkojen rakentaminen on jatkunut kiivaana. Connected Britain -messuilla esittelimme alan toimijoille aikaa ja rahaa säästävän Plug and Play -tuotekonseptimme, joka herätti runsaasti huomiota messuvieraiden joukossa. Tulevat kuukaudet näyttävät, miten uusi tuotekonseptimme menestyy maailmalla. Suomessa olemme jo pilotoimassa tätä uutta valokuituverkon rakennustapaa, jonka keskeisinä ideoina on käyttää jo tehtaalla liittimiin päätettyjä valokuitukaapeleita ja tällä tavoin minimoida valokuitujen hitsaamisen määrä työmailla. Emoyhtiömme Clearfield Inc. on käyttänyt jo pitkään vastaavia Plug and Play -tuotteita Amerikan markkinoilla menestyksellisesti.

Taivaalla on kuitenkin edelleen synkkiä pilviä ja tämä ei johdu pelkästään syksystä. Venäjän hyökkäyssota jatkuu Ukrainassa ja maailman talous on menossa huonompaan suuntaan. Hyvän alkuvuoden ja kevään jälkeen kiihtyvä inflaatio ja nousevat korot alkoivat jarruttaa niin kuluttajien kuin yritystenkin osto- ja investointikäyttäytymistä. Tämä ei ollut pelkästään suomalainen ilmiö vaan talouden kasvu alkoi globaalisti kääntyä äkisti huonompaan suuntaan. Viime viikkojen aikana olemme kuulleet rakentamisen romahtamisesta ja monien rakennusalan yritysten konkursseista. Kehityksellä on ollut vaikutuksensa myös valokuituverkkojen rakentamiseen. Vaikka kuituverkkojen rakentaminen on ollut Suomessa ennätyksellisellä tasolla, kaikki projektit eivät ole edenneet aivan suunnitelmien mukaan syksyä kohti mentäessä.

Siitä huolimatta, että maailman talous on nyt epävakaa, uskon valokuituverkkojen rakentamisen jatkuvan hyvällä tasolla niin Suomessa kuin maailmalla. Valokuituyhteydet takaavat nopeat ja tehokkaat tiedonsiirrot niin yksilöiden kuin yritystenkin välillä. Valtioiden hallitukset ovat tajunneet nopeiden ja skaalautuvien valokuituverkkojen merkityksen kansakuntien ja yritysten kilpailukyvyn parantajana. Rakentamista kannattaa siis jatkaa.

Uskon, että hiljaisemman talvikauden jälkeen tulemme keväällä ja varsinkin ensi kesänä näkemään piristymistä niin maailman taloudessa kuin valokuituverkkojen rakentamisessakin. Me Nestorilla olemme silloin taas valmiina nostamaan tuotantomme volyymia ja palvelemaan asiakkaitamme niin Suomessa kuin maailmallakin.

 

 

Yhteistyöterveisin,

Jarmo Rajala

Nestor Cables Oy:n toimitusjohtaja