Mikrokanavatekniikka soveltuu taajamien valokaapelointeihin

ti syysk. 05 17:13:00 2017

Kaupunkien taajamien kuiduttaminen on jo jonkin aikaa ollut ajankohtainen aihe. Mikrokanavatekniikkaa on käytetty Suomessa vielä toistaiseksi melko vähän, mutta sen käyttö on yleistymässä, koska verrattuna perinteisiin valokaapeliverkkoihin mikrokanavatekniikka on käypä ratkaisu esimerkiksi taajamaverkkoja rakennettaessa.

Mikrokanavatekniikan idea lyhyesti

Mikrokanavaratkaisuissa hyödynnetään mikrokanavakaapeleita, mikrokanavaputkia ja asennustarvikkeita, joita yhdistelemällä voidaan muodostaa lähes rajattomasti verkkoja erilaisten tarpeiden mukaan.

Mikrokanavatekniikassa käytetään putken sisällä olevia tai vaipatussa putkinipussa olevia pienempiä putkia, joihin pienet ja kevytrakenteiset mikrokanavakaapelit voidaan puhaltaa ja joiden sisällä ne ovat hyvin suojassa. Mikrokanavakaapelissa voi olla esimerkiksi 4 - 144 kuitua ja sen halkaisija on tyypillisesti 2 - 8 mm. Mikrokanavaputkien tyypillisiä kokoja ovat 14 mm/10 mm, 12 mm/8 mm ja 7 mm/3,5 mm (ulkohalkaisija/sisähalkaisija).

Mikrokanavat voidaan asentaa suoraan maahan, ja maavarainen haaroitusliitin mahdollistaa haaroituksen ilman erillistä jatkoskoteloa. Asennettu ja haaroitettu mikrokanavaputkisto on valmis mikrokanavakaapeleiden puhaltamista varten. Puhalluksessa käytetään syöttölaitteistoa ja kompressoria. Puhallustekniikat ovat yleensä valmistajakohtaisia.

Mikrokanavatekniikka elementissään tiheästi rakennetuilla alueilla

Taajama- ja kaupunkialueen olemassa oleva infrastruktuuri – ahtaat kadut, aikaisemmat kaapeloinnit, valaisinpylväiden ja kiinteistöjen reunustamat tiet ja lähekkäin olevat tieliittymät – muodostaa aina haasteen kaapeloinnille.

Tyypillisesti kaikki alueen kiinteistöt eivät liity rakennettavaan kaapeliverkkoon yhtä aikaa, vaan liittyjiä tulee myös verkon ensirakennusvaiheen jälkeen, jolloin harmina on katualueen avaus uudestaan uusien kaapeliverkkoon liittyvien kiinteistöjen vuoksi. Katualueen avaaminen on iso urakka, ja toistuvat katuremontit ärsyttävät myös kiinteistöjen omistajia. Mikrokanavatekniikassa asennusurakkaa voidaan keventää rakentamalla verkko ”valmiustilaan,” jolloin kanavareitit rakennetaan kiinteistöjen viereen, jolloin kiinteistöjen liittäminen verkkoon jälkikäteen ei vaadi massiivisia maarakennustöitä.

Mikrokanavakaapeliit ovat pienikokoisia ja kevyitä, ja siksi niiden käsittely ja asennus on perinteisiä kaapeleita helpompaa. Mikrokanavaverkko voidaan rakentaa myös hyödyntäen kevyempiä rakennusmenetelmiä, kuten esimerkiksi mikro-ojitusta (microtrenching). Mikro-ojitus on kiinnostava vaihtoehto myös siksi, että sen aiheuttama häiriö alueen asukkaille on lyhytaikaisin.

Mikrokanavatekniikan ongelmakohdat

Mikrokanavatekniikka ei sovellu hyvin pidempiin runkoyhteyksiin. Verrattuna maakaapeleihin mikrokanavien asentaminen auraamalla on huomattavasti haastavampaa: työvaiheita on enemmän (esimerkiksi kaapeleiden puhaltaminen) ja materiaalia kuluu runsaammin (putkiverkkomateriaali + valokaapeliverkkomateriaali), jotka johtavat luonnollisesti korkeampiin kustannuksiin.

Mikrokanavien asennuksessa ilmenevät vikatilanteet voivat myös olla haastavia. Yleisimmin asennustilanteessa vian aiheuttaa kaivinkoneen kauha. Maakaapeleita käytettäessä tällainen vika korjataan lisäämällä pätkä kaapelia vialliseen kohtaan ja tekemällä kaksi jatkosta. Mikrokanaviston korjaaminen vastaavassa tilanteessa voi olla haastavampaa. Jos kauha on katkaissut koko putkilinjan, tulisi rikkoutuneet kaapelit poistaa ja putkilinja korjata, jonka jälkeen uudet kaapelit puhalletaan rikkoutuneiden tilalle ja kaapelit päätetään. Usein kuitenkin mikrokanavareitit korjataan rikkoutuneiden kaapeleiden osalta samalla tavalla kuin maakaapelit, mikä ei ole paras ratkaisu.

Milloin kannattaa valita mikrokanavatekniikka?

Rakennettaessa valokaapeliverkkoja mikrokanavatekniikalla materiaali- ja työkustannukset ovat yleensä perinteistä maakaapelointia korkeammat. Jos verkko kuitenkin rakentuu osissa, on kokonaisinvestoinnin kannalta järkevämpää käyttää mikrokanavatekniikka, jolla madalletaan verkon rakentamisen aloituskustannuksia sekä vähennetään merkittävästi rakentamisen seuraavissa vaiheissa tulevia muita kustannuksia. Erityisesti mikrokanavatekniikkaa voikin suositella kaupunkien taajamiin rakennettaviin verkkoihin.

Nestorin valikoimasta löytyy nykyään paljon tuotteita mikrokanavatekniikkaan perustuvien ratkaisujen rakennukseen.