Nestorilaiset, osa III - valokuidusta puolivalmisteeksi

ke 14. marraskuuta 2018 19.17.00

Nestorilaiset-blogisarjassa esittelemme henkilöstöämme ja toimintaamme, ja tällä kerralla kerromme, kuinka valokuidut jalostetaan puolivalmisteiksi Nestorin tehtaalla Oulussa. 

Viestintä kehittyy hurjaa vauhtia ja tietoliikenneverkkojen rakentamiseen käytetään valokuitua yhä enemmän. Tulevaisuuden huippunopeat tietoliikenneyhteydet perustuvat valokuiduille, joissa hiuksenhienoksi vedetyssä kvartsilasikuidussa signaalit siirtyvät valon muodossa ja valon nopeudella. Valokuitu on kaikin puolin ylivoimainen verrattuna muihin tekniikoihin, ja siksi esimerkiksi kuparikaapelipohjaisia ADSL-yhteyksiä korvataan kuitukaapelilla. Myös tulevaisuuden älykodit sekä 5G tarvitsevat valokuitua toimiakseen. 

Nestorillakin kuitukaapeleiden valmistus alkaa näistä värikkäistä alle millimetrin paksuisista valokuiduista. Vuodesta 2008 saakka nestorilaisena työskennellyt Timo Vimpari on yksi meidän puolivalmistelinjan operaattoreista, joiden työn tuloksena valokuitu jalostuu puolivalmisteeksi. Oulun tehtaallamme valokuidun suojaksi valmistetaan kaapelityypin mukaiset väljät toisiopäällysteet, mitkä seuraavassa vaiheessa kerrataan tyypinmukaisiksi nipuiksi. Tehtaaltamme valmistuu myös kaapeleita keskiputkirakenteella, jolloin yhden isomman putken sisään suojataan kaapelityypin mukainen lukumäärä valokuitua.

Kuten muuallakin tehtaallamme, myös puolivalmistelinjalla työt määräytyvät ennalta suunnitellun tuotanto-ohjelman mukaisesti. Vuorossa on tyypillisesti kaksi operaattoria, jotka hoitavat yhdessä kolmen puolivalmistetuotantolinjan valvontaa. Jokaisesta tuotantoerästä varmistamme alku-, väli- ja loppumittauksen avulla puolivalmisteiden laadun. Tuotannon työskentely on tarkkaa ja vaatii vankkaa ammattitaitoa sujuakseen. Timolla onkin jo lähemmäs 20 vuoden kokemus alalta, joten työt sujuvat ongelmitta ja ripeästi. Kokemusta hänellä on myös valmiiden tuotteiden loppumittauksesta. Lisäksi hän on yksi tuotannon “kympeistä”, joiden vastuualueisiin kuuluvat tuotannosta huolehtiminen toimistoaikojen ulkopuolella, järjestyksen pitäminen sekä yleisten asioiden sujuvuus, kuten esimerkiksi raaka-aineiden riittävyys.  

Tekemisen meininki ei Timolla lopu työvuoron päättyessä. Lasten kanssa touhuaminen sekä perheen harrastukset pitävät tämän tarmokkaan nestorilaisen liikkeellä. Kaiken tämän ohella hän ehtii tehdä remonttia perheen kotitaloon. 

“Meillä on hyvä tiimi ja saamme vapaasti tehdä sekä suunnitella työnjaot. Nopea vuorojen vaihto eli 5-vuorossa työskentely on mielestäni hyvä systeemi”, Timo summaa nyökytellen haastattelun päätteeksi.