Toimitusjohtajan kevätterveiset 2024 – Alkuvuosi messujen ja lakkojen merkeissä

ma huhtik. 08 10:22:00 2024

Nestor Cables Oy:n kalenterivuosi on alkanut monilla messuilla. Olemme olleet messuilemassa Jyväskylässä, Wiesbadenissa, Berliinissä ja seuraavaksi Manchesterissa ja Kölnissä. Messut ovat tehokas tapa tavata nykyisiä ja tulevia asiakkaita sekä esitellä viimeisimpiä tuoteuutuuksia ja trendejä. Varsinkin Saksan ja UK:n markkinoilla on vielä paljon markkinointi- ja myyntityötä tehtävänä, vaikka olemme toimittaneet tuotteitamme Saksaan jo yli 10 vuoden ajan. Saksassa meillä on jo kolme myyntihenkilöä ja nyt meillä on myyntihenkilö myös UK:ssa. 

Tänä vuonna lunta on riittänyt niin eteläisessä kuin pohjoisessakin Suomessa, mutta eiköhän ne lumet siitä pian sula ja pääsemme taas toimittamaan valokuitukaapeleita ja mikrokanavia Suomenkin markkinoille. Valokuituverkkojen rakentaminen tuntuu ja näyttää olevan Suomessa edelleen hyvällä tasolla ja monet alan toimijat ovat tekemässä merkittäviä investointeja verkkoihinsa. Taloustaantuma ei ole ehkä iskenyt niin paljon Suomen kuituverkkorakentamiseen kuin esimerkiksi Saksassa ja UK:ssa. Molempien markkinoiden kysyntä on ollut heikompaa viimeisen vuoden aikana, mutta on onneksi pikkuhiljaa palaamassa taas paremmalle tasolle.

Suomen valtion taloustilanne ei ole kehuttava ja valtion velan kasvaminen vaatii kululeikkauksia. Miten ja mistä leikata, on vaikea kysymys. Valitettavasti tilanne on aikaansaanut poliittisten lakkojen aallon, jotka ovat aiheuttaneet tuotantokatkoksia, pysäyttäneet Suomesta lähdössä olevan vientituotteiden konttiliikenteen ja sama vaikutus lakoilla on ollut myös Suomeen tulevaan raaka-aineiden konttiliikenteeseen. Myös muu tavaraliikenne on vaikeutunut ja hidastunut. Onneksi olemme Nestorilla ainakin toistaiseksi löytäneet vaihtoehtoisia reittejä raaka-ainetoimituksille ja Oulun tehtaamme tuotantolinjat ovat pyörineet lähes normaalisti lakoista huolimatta.

Voimme vain toivoa, että pattitilanteeseen löytyisi ratkaisuja ja lakot eivät jatkuisi enää kevään aikana. Kuten kaikki tiedämme, Suomi elää viennistä ja sen toimintaa ei ole varaa vaarantaa. Ja toisaalta tarvitsemme Suomessa monia ulkomailta tuotavia raaka-aineita, joita jalostamme Suomessa sekä viennin että kotimaan markkinoille. Pidetään siis Suomen teollisuuden ja kaupan pyörät pyörimässä ja autetaan osaltamme Suomi noususuuntaan!

Kevätaurinkoisin terveisin,
Jarmo Rajala, 
Nestor Cablesin toimitusjohtaja