Nestor Cables mukana tuulivoimapuistojen rakentamisessa

ma elok. 01 15:51:00 2016

Nestor Cablesin valokaapeleita käytetään runsaasti Suomeen rakennettavissa tuulivoimapuistoissa tuulivoimaloiden ohjausjärjestelmissä. Tämän ja viime vuoden aikana Nestor Cables on päässyt mukaan tuulivoimaloiden rakennusprojekteihin Ilmajoella ja Kristiinankaupungissa. Kohteemme Ilmajoella on tällä hetkellä Suomen suurin 17 tuulivoimalan puisto Santavuorella, ja kohteemme Kristiinankaupungissa on Metsälään rakenteilla oleva 34 tuulivoimalan puisto. 

Ilmajoen ja Kristiinankaupungin tuulivoimapuistot ovat EPV Tuulivoima Oy:n hankkeita, joissa sähkö- ja telekaapeloinnin urakoinnista on vastannut Ravera Oy. Nestor Cables on toimittanut tai toimittaa kohteisiin valokaapeleiden lisäksi mikroputkia sekä lähes kaikki valokaapeliverkon kytkentätarvikkeet. Tuotteiden toimituksen lisäksi Nestor Cables on osallistunut kohteiden valokaapeliverkon suunnitteluun.

Kummassakin hankkeessa valokaapelointi on toteutettu tai toteutetaan mikrokanavatekniikalla, jossa mikrokanavaniput asennetaan alueen tieverkostoa rakennettaessa tiepenkkoihin samoihin kaivantoihin sähkökaapeleiden kanssa. Metallittomat mikrokaapelit puhalletaan vasta siinä vaiheessa, kun se on projektin kannalta optimaalisinta. Mikrokaapeleiden puhallukset sekä jatkos- ja päättämistyöt Ravera Oy on hoitanut itse.

Jokaisen tuulivoimalan yhteydessä on Nestor Cablesin toimittama kytkentäkaappi (kuvassa yllä), johon runkokaapeli tulee vähintään kahdesta suunnasta. Mikäli jompaankumpaan runkokaapeliin tulee vika, voidaan tuulivoimalaan menevä yhteys nopeasti kytkeä toisesta suunnasta tulevaan valokaapeliin.

Näistä projekteista Nestor Cables on saanut erittäin paljon kokemusta ja tietoa, ja olemmekin niiden pohjalta kehittäneet oman valokaapelointikonseptin tuulivoimapuistoihin. Valokaapelointikonsepti sisältää tarkasti valitut, tuulivoimapuistoihin soveltuvat tuotteet valokaapeleista kytkentätarvikkeisiin.

Valokaapeliverkon rakentajat: Raveran projektipäällikkö Stefan Holm asentajineen sekä valokaapeleiden jatkamisissa ja mittauksissa avustanut Markku Koivisto, Tmi Markku Koivisto

(Kuvamateriaali Santavuoren tuulivoimapuistosta)