Nestor Cables vahvasti mukana Tampereen Ratinan stadionin tiedonsiirtoratkaisuissa

ti elok. 02 15:57:00 2016

Helsingin Olympiastadionin ollessa remontissa suuret urheilutapahtumat, esimerkiksi seuraava Ruotsi-Suomi -maaottelu, järjestetään Tampereella Ratinan uusitulla stadionilla. Ratinan nurmen, suorituspaikkojen ja juoksuratojen lisäksi on uusittu kokonaan myös toimitsijoiden, maalikameran sekä tulostaulun tiedonsiirtoyhteydet. Stadionluokan tapahtumissa häiriöttömät yhteydet ja suuri siirtokapasiteetti ovat ehdottoman tärkeitä, joten tiedonsiirtoyhteydet päätettiin toteuttaa valokaapeleilla. Nestor Cables on ollut vahvasti mukana valokaapeliyhteyksien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Suurissa yleisurheilutapahtumissa on useita yhtäaikaisia tapahtumia eri suorituspaikoilla, joten yhteydet suorituspaikkojen toimitsijapisteisiin toteutetaan Nestor Cablesin siirrettävillä valokaapeliyksiköillä. Siirrettävissä valokaapeliyksiköissä hyödynnetään rajuunkin käyttöön soveltuvaa kenttävalokaapelia, jota myös Puolustusvoimat käyttää omissa kenttävalokaapelijärjestelmissään.

Suorituspaikkoja on eri puolilla stadionia, ja tiedonsiirtoyhteyksien tulee kattaa ne kaikki. Tästä syystä stadionin molemmissa päädyissä ovat saranoiduilla kansilla varustetut erikoiskaivot, joissa sijaitsevat sekä sähkö- että valokaapeliliitännät. Näihin kaivoihin vedettiin valmiiksi liittimiin päätetyt valokaapelit, joten kuitujen hitsauksia tehtiin vain kahdessa pisteessä kentällä. Uudistetut tiedonsiirtoyhteydet toimivat joka säällä, sillä valokaapeliliitännät on toteutettu vesitiiviillä IP-LC -liittimillä.

Kuvakollaasissa yllä: Vasemmalla kytkentäkaappi, johon stadionin kaikki valokaapeliyhteydet päättyvät. Oikealla stadionin päädyssä, nurmen reunalla sijaitsevia erikoiskaivoja, joihin valokaapelit päätetään IP-LC -liittimillä ja joista Nestor Cablesin siirrettäviä valokaapeliyksiköitä hyödyntäen voidaan viedä valokaapeliyhteys kätevästi suoraan toimitsijapisteisiin.

Valokaapeliverkko valmistui alkukesästä, ja heinäkuussa uudistettua järjestelmää testattiin. Todelliseen testiin järjestelmä pääsee jo syyskuun alussa, kun Suomi ja Ruotsi kamppailevat perinteisessä maaottelussa.