Valokaapelit moottoriteiden telematiikkaratkaisuissa

pe lokak. 28 17:35:00 2016

Uusien moottoriteiden yhteydessä on varsin paljon telematiikkaa eli etäohjattuja liikennemerkkejä ja -opasteita, kelikameroita sekä liikennemäärien ja -nopeuksien seuraamiseen tiehen upotettuja antureita. Kaikki nämä telematiikkajärjestelmien osat on yhdistetty valokaapeleilla keskusvalvomoon. Koska tekniikkaa on teiden varsilla hyvin runsaasti, niin myös valokaapeleiden kuitumäärien pitää olla riittävät. Tyypillisesti moottoritien keskikaistalle sijoitettuihin putkiin on asennettu ainakin yksi 96-kuituinen runkokaapeli. Tien telematiikkajärjestelmän osat yhdistetään runkokaapeliin 6- tai 12-kuituisilla kaapeleilla.

Nestor Cables on toimittanut valokaapeleita sekä jatkos- ja kytkentätarvikkeita useaan tiehankkeeseen. Nyt rakenteilla olevan 32 kilometrin pitkän E18 Hamina – Vaalimaa -moottoritieprojektin telematiikkaratkaisuihin Nestor Cables toimitti kaikki valokaapelit tarvikkeineen. Projektin pääurakoitsijana toimii YIT Rakennus Oy. Telematiikan ja valaistuksen urakoitsijana toimii YSP Oy/Dynniq Group ja tämän aliurakoitsija.Valokaapeleiden jatkos- ja päättämistyöt hoitaa Tietoverkkopalvelu KuituKuuselat Oy. Heidän kanssaan Nestor Cables kehitti uuden opastepylväisiin asennettavan liikennemerkkijatkoksen sekä pienen ja helposti asennettavan 96-kuituisen jatkoskotelon.(Kuvakollaasissa yllä) Vasemmalla laitetilan kytkentätelineet; oikealla ylhäällä Markku Kuusela esittelee telematiikkajärjestelmän rakennetta; oikealla alhaalla liikennemerkkijatkos NC-407 asennettuna ja sisäjatkoskaappi, jota käyttäen estetään mahdolliset kaapeleihin osuneiden salamaniskujen pääsy verkon aktiivilaitteille.

Moottoritien rakentaminen sekä tämän telematiikkajärjestelmien asentaminen on parhaillaan meneillään. Tie avataan liikenteelle keväällä 2018.Yllä vasemmalla etäohjattava liikennemerkki sekä pylväälle tuodun valokaapelin jatkoskotelo; keskellä Kim Kuusela on sulkemassa Nestor Cablesin 96-kuituista jatkoskoteloa NC-496, joka sopii hyvin pieniinkin kaapelikaivoihin; oikealla liikennemerkkijatkos paikoillaan.