Optiset kuidut muuntamoiden ohjaukseen

ti marrask. 14 17:31:00 2017

Sähkönjakeluyhtiö Rovakaira Oy on ryhtynyt käyttämään valokaapeleita muuntamoiden ohjauksiin taajamissa radiolinkkien sijasta. Valokaapeliksi projekteihin on valikoitunut Nestor Cablesin metalliton maakaapeli FZ4RMU Flex. Metallittomat maakaapelit asennetaan kaivamalla tai auraamalla maahan samalla kertaa keskijännitekaapeleitten kanssa.

Pilottialueena ohjausjärjestelmien käytössä on Kittilän keskusta-alue. Valokaapeleiden ja järjestelmien asennukset tehdään kuluvan syksyn ja syystalven aikana. Jatkossa vastaavia asennuksia tehdään Kittilän, Rovaniemen ja Sodankylän alueilla. Asennukset suorittaa Rovakairan Verkonrakennus Oy.


Kuvassa yllä vasemmalla Hannu Lehtinen ja muuntamokopin päätyyn asennettu NC-300 -jatkoskaappi, ja oikealla Hannu Lehtinen ja verkostoasentaja Janne Vartiainen esittelevät kopin toisessa päädyssä olevia laitteistoja.

Nestor Cablesin maakaapelia FZ4RMU Flex on käytetty laajamittaisesti muuallakin Suomessa kohteissa, joissa valokaapeli tulee samaan kaivantoon sähkökaapelin kanssa. Kaapelia on saatavana 24-, 48-, 96- ja 192-kuituisena versiona, joista 48-kuituinen versio on ollut yleisin ja Kittilässäkin käytetty versio.

Valokaapeleiden asennukset muuntamokoppeihin suunniteltiin Nestor Cablesin ja Rovakairan Verkonrakennus Oy:n yhteistyöllä alla olevan kuvan mukaisesti.

Kun muuntamokoppeihin tulee kahdesta suunnasta 48-kuituinen kaapeli ja kummankin suunnan kuiduista kuusi päätetään muuntamoon, niin ratkaisuna oli käyttää muuntamon toiseen päätyyn sijoitettua jatkoskoteloa sekä muuntamon laitteistopäähän sijoitettavaa päätekoteloa. Jatkoskoteloksi määriteltiin muovinen ja tiiveydeltään IP67 oleva jatkoskaappi NC-300. Päätekoteloksi määriteltiin vastaava mutta pienempi päätekotelo NC-160A, johon on valmiiksi päätetty 12-kuituinen sisä-/ulkokaapeli FZOMSU-SD Mini.


Yllä muuntamokopin päätyyn sijoitettu tiivis NC-160A -päätekotelo, johon oli päätetty valmiiksi Nestor Cablesilla SC-liittimiin 12-kuituinen ja määrämittainen FZOMSU-SD Mini -sisä-/ulkokaapeli.