Kaakamosta lähtenyt hanke tuo valokuitua Etelä- ja Länsi-Lappiin

ma kesäk. 20 15:34:00 2022

KTVO (Kaakamon tietoverkko-osuuskunta) on rakentanut ELY-tuettua valokuitutietoverkkoa Tornion kylille vuodesta 2014. Nestor Cables on toimittanut hankkeisiin kaapelit. 

Hanke käynnistyi keväällä 2013, kun ovelta ovelle -kysely Kaakamossa paljasti, että alueen asukkaita kiinnostaisi hankkia koteihinsa valokuituyhteyksiä. Lopulta hankeen myötä valokuituverkkoon liittyi Kaakamosta 212 kiinteistöä.

Onnistunut hanke herätti nopeasti kiinnostusta muissakin alueen kylissä. Ensimmäisen hankkeen jälkeen valokuituverkkoa on rakennettu vaiheittain:

  • Hanke I: Kaakamo
  • Hanke II: Kyläjoki, Laivaniemi, Laivajärvi
  • Hanke III: Rauhokari, Kirkkokari, Raumo
  • Hanke IV: Lautamaa, Kantojärvi, Arpela
  • Hanke V: Liakka, Yli-Liakka
  • Hanke VI: Kemin kaupungin Sotisaaren alue

Karttakuva alla näyttää vuoteen 2022 mennessä rakennetut verkot. 

Rakennetun valokuituverkon perusnopeus on 200/200 Mbit/s. KTVO haluaa tarjota asiakkailleen valokuituyhteyksiä, joiden kapasiteetti riittää sekä nykyajan kotitalouksien tarpeisiin että tietoliikennemäärien kasvuun tulevaisuudessa. Valokuitu on ainoa tapa varmistaa nopea nettiyhteys ja loppukäyttäjän ei myöskään tarvitse jakaa valokuituyhteyden kapasiteettia muiden käyttäjien kanssa.

Kesään 2022 mennessä Kaakamon tietoverkko-osuuskunta on rakentanut kuituverkkoa noin 330 kilometriä.  Liittymiä on tehty yhteensä 921 kiinteistöön. Kuituverkon liittymäkustannusten jälkeen loppukäyttäjät maksavat liittymästä kuukausihintaa valitsemansa nopeuden perusteella.

Alueiden asukkaille, jotka eivät ole juuri nyt halunneet valokuituliittymää, on tehty myös kuituvarauksia, joissa kuitu vain tuodaan talon tontille tai sen läheisyyteen, tai passiiviliittymiä, joissa kuitu tuodaan taloon sisään, mutta sitä ei kytketä käyttöön. Passiiviliittymän voi ottaa käyttöön pelkällä puhelinsoitolla.

Me Nestorilla tykkäämme vierailla asiakkaidemme työmailla sopivan tilaisuuden sattuessa. Vierailimme KTVO:n työmaalla aurinkoisena kesäkuisena päivänä, jolloin verkkoa rakennettiin Vojakkalan alueelle. Verkonrakennus eteni hyvää vauhtia ja alueella tehtiin juuri esimerkiksi alituksia taloille.

KTVO:lle olemme vuosien mittaan toimittaneet esimerkiksi metallitonta aurattavaa FYO2RMU 3,5 kN -maakaapelia, erittäin kestävää FYOVD2PMU-maakaapelia ja joustavalla rakenteella varustettua FZVD2PMU Flex -maakaapelia. Myös OptoBox 4 -päätekoteloita ja NC-140-ulkopäätteitä on toimitettu heidän projekteihinsa.

Osa verkosta toteutettiin yhteisrakentamalla, jossa sähkökaapelit asennetaan samaan kaivantoon valokuitukaapeleiden kanssa. Tällöin kaivannot pitää avata vain kerran, mikä säästää sekä aikaa ja rahaa, että alueen asukkaiden hermoja.

Kiitos Kaakamon tietoverkko-osuuskunnan toimitusjohtaja Jarmo Ruoholalle, jonka kanssa tutustuimme asennustöihin!