Kenttäasiantuntijan matkassa Nivalassa

ti heinäk. 18 10:40:00 2023

"Kenttäasiantuntijan matkassa" -blogijuttusarjassa kenttäasiantuntijamme Jouni Vaara kertoo kuulumisia erilaisilta työmailta, joilla on tuotteitamme käytössä. Tällä kerralla olemme kenttäasiantuntijan matkassa Nivalassa, jossa korjattiin rikkoutunutta kaapelia. Lue myös aiempi juttu, jossa vierailtiin Virolahdella! 

Kaapelit asennetaan maahan niille myönnettyjen sijoituslupien mukaisesti. Joskus kaapeleita täytyy kuitenkin siirtää uusien teiden tai rakennusten tieltä. Myös Nivalan Kuitu huomasi olevansa tällaisen tilanteen edessä, kun Nivalaan rakennettiin uusi Junttikankaan koulu ja samalla tehtiin myös uusi pyörätie. Heidän kaapeleitaan piti sen vuoksi siirtää reilun kilometrin matkalta.

Kaapelin siirtäminen sujui hyvin siihen saakka, kun kaapeleita alettiin peittelemään uudelle paikalle. Silloin kaivurin kauha osui kaapeliin, rikkoi kaapelin vaipan ja litisti teräsnauhan. Kaapelin sisällä olevat kuidut kuitenkin toimivat, joten korjauksella ei ollut valtava kiire.

Kaapeli oli talven lumipeitteen alla, joka näkyy kuvissa esimerkiksi ruostuneena teräspeltinä.

Litistynyt kaapeli oli tyypiltään runkokaapeli FZVD2PMU Flex 8x12 SML, jossa kuidut ovat 12 kuidun nipuissa flex-putkien sisällä. Kaapelin litistymispaikka oli hyvin lähellä jatkosta, joten kaapelissa oli hyvin käsittelyvaraa. Korjausta oli suorittamassa Rautatiedolta Tuomas ja Joni, joiden kanssa toimintasuunnitelmaksi tehtiin kaapelin aukaisu niin sanotulla kylkiotolla, jonka jälkeen kuidut suojataan Nestorin St Closure -jatkoskotelolla, jossa käytetään mekaanista tiivistystä. Tällä tavoin kuituja ei tarvitse käsittelyn aikana katkaista, elleivät kuidut rikkoudu.

Kaapelia alettiin kuorimaan rikkoutumiskohdasta molemmista suunnista noin 80 senttimetrin matkalta.

Kaapelista ensin irrotettiin vaippa, jonka jälkeen päästiin käsiksi teräsnauhaan.

 

Teräsnauhan irrotus jouduttiin tekemään hyvin varovaisesti kuorimalla, kun ei tiedetty, miten puristuksissa kuidut ovat teräsnauhan sisällä. Flex-putket olivat onneksi ehjät, vaikka ne olivat hieman painuneet lommolle. Paisuva nauha varmasti suojasi tässä tapauksessa myös kuituja puristumiselta.

Kaapeli on nyt valmisteltu, joten kaapelia alettiin asentamaan St Closure -jatkoskoteloon. Jatkoskotelossa käytetään mekaanisia Nestor Mech Sealeja tiivistämisessä. Tässä tapauksessa jatkoksessa käytetään 4x15mm mekaanisia tiivisteitä, koska kaapelin halkaisija oli 14,4 mm. Tiivisteet täytyy siis valita tapauskohtaisesti. Tiivisteestä poistetaan tarvittava määrä tuppeloita, joiden tilalle kaapeli asennetaan. Kylkiotossa kaapeleita ei voida suoraan työntää tiivisteestä läpi, vaan tiiviste täytyy halkaista, jotta kaapelit saadaan asennettua. Halkaisua ei kannata tehdä suoraan 90 asteessa päädystä, vaan tehdä pidempi viilto noin 180 asteessa reiän ulkoreunasta. Tällöin kumille jää maksimaalinen tiivistymispinta-ala.

 

Kun kaapelit on valmisteltu tiivisteisiin, voidaan Mech Seal asentaa jatkoskoteloon. Tiivistyksessä on tärkeää puhtaus, joten kaapelien pinnat ja ovaali läpivienti puhdistettiin ennen asennusta.

Jokainen flex-putki kuorittiin ja tarkistettiin, että kaikki kuidut ovat varmasti ehjiä. Pieni veto kuituja tukien varmistaa sen, että kuiduissa ei varmasti ole rikkoutumia.

Kuidut asetetaan nätisti kieputtaen jatkoksen pohjalle ennen jatkoksen sulkemista. 

Työn suunnittelua on hyvä pohtia ennen työn aloittamista. Oikeat työkalut ja työvälineet sekä varsinkin työtavan valinta ovat suuressa roolissa, kun kuituvikoja lähdetään korjaamaan. Tässä tapauksessa työtavan valinnalla säästyttiin turhilta hitsauksilta, ja ennen kaikkea asiakkaan ei tarvinnut kärsiä kuituyhteyden katkeamisesta.